Bagels

INGREDIENSER

  • 1/2 l lunkent vand
  • 1 pakke økogær (42 g)
  • 1 kg hvedemel
  • 1/2 dl lys sirup
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk vindruekerneolie
  • 1 1/2 spsk havsalt
  • 2 spsk lys rørsukker
  • eventuelt 2 spsk stødt kanel + en god håndfuld rosiner eller
  • revet ost + chili eller rosmarin + havsalt

Bagels er et skønt alternativ til de klassiske hjemmebagte boller, vi plejer at servere herhjemme i Danmark. Børn elsker den seje konsistens og hullet i midten, og de er slet ikke svære at lave.

Opskriften herunder er en basisopskrift, du selv kan bygge videre på. Ælt for eksempel kanel+rosiner, tranebær+nødder eller chokoladestykker ind i basisdejen og spis dem som “blødt brød” til kaffen. Du kan også lade dejen være neutral og så drysse dine kogte bagels med alt fra ost, chiliflager, sorte eller hvide sesamfrø, nigellafrø, jalapenos, rosmarin eller andre krydderier på kryds og tværs, inden du bager dem færdigt i ovnen. Ost+chili er godt, rosmarin+havsalt er fantastisk! Jeg deler ofte dejen over i to og laver sandwichkrydrede bagels af den ene halvdel og kanel+rosin af resten. Friskbagte kanelbagels med hjemmelavet æblesmør giver morgenen den skønneste smag af New York City.

FREMGANGSMÅDE

Hæld vand og gær i en skål og vent til gæren er opløst. Tilsæt de andre ingredienser og ælt til til dejen bliver glat og fin. Lad dejen hvile under viskestykke i 20 minutter ved stuetemperatur.

Del dejen i 16 stykker og rul hvert stykke ud til en fingertyk pølse på 20-25 centimeter. Form hver pølse til en ring (bagel) og saml enderne med en smule vand. Læg ringene på en bageplade, beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader og bring en gryde vand i kog. Smid to-tre bagels i vandet og kog dem i to minutter på hver side. Tag dem op af vandet og læg dem på en badeplade med bagepapir på. Krydr med dine valgte krydderier og bag i ovnen i cirka 30 minutter på 200 grader.

Bagels smager, i modsætning til de fleste boller, også rigtig godt nogle dage efter, de er bagt. Giv dem et godt hug på grillpanden og server med masser af hjemmelavet smør og en god marmelade eller en lagret cheddar.