Hindbærsnitter

INGREDIENSER

  • 375 g hvedemel
  • 200 g sukker
  • 80 g mandelmel
  • kornene af 1 stang vanille
  • 275 g smør
  • 2 æg
  • en lille drys salt
  • 250-300 g af den bedste hindbærmarmelade, du kan finde
  • flormelis til glasuren

Vi rejser meget i vores familie og lærer i den forbindelse en del mennesker at kende rundt om i verden. Nogle mister vi hurtigt kontakten med, andre hænger ved. Blandt andet har vi nogle gode bekendte i midtvest USA, som vi efterhånden har besøgt nogle gange, og som en gang om året også kommer til Danmark på forretningsrejse. Sidst de var her, kiggede de forbi til kaffe og kage. Og da de jo er amerikanere, syntes jeg det ville være fint at servere noget rigtig dansk til kaffen. Det blev til hindbærsnitterne her. Da vi skulle forklare dem, hvad det var og hvad de hed, kom vi lidt i problemer, for hvad hedder de mon på engelsk? Vi endte med at kalde dem rasberry cuts, hvilket jo bare er en direkte (og lidt barnlig) oversættelse. Siden er navnet muteret lidt, og nu hedder hindbærsnitter altså hindbær cuts her i huset.

Her opskriften. Så kan du jo kalde dem, hvad du har lyst til.

 

FREMGANGSMÅDE

Kom hvedemel, sukker, mandelmel og vanillekorn i en skål og bland det sammen. Skær smørret i tern og gnid det godt ind i melblandingen med fingrene, til det bliver ’krummet’. Tilsæt det ene æg og ælt dejen, til den lige akkurat bliver fin og ensartet. Del dejen i to lige store portioner. Rul hver halvdel ud til en stor firkant, mellem to stykker bagepapir, til begge firkanter er tre mm tykke. Læg de to dejfirkanter på hver deres bageplade og lad dem hvile et køligt sted i en time.

Forvarm ovnen til 190ºC.

Fjern bagepapiret fra den ene dejfirkant og læg dejen på en bageplade, beklædt med bagepapir. Pisk det andet æg og pensl kanten af dejen hele vejen rundt. Fordel hindbærmarmeladen i et jævnt lag over resten af dejen med en paletkniv. Fjern så bagepapiret fra den anden dejfirkant og læg den oven på marmeladen. Giv det hele et let pres, så der er ikke er noget luft imellem lagene. Pres kanterne sammen så de er helt tætte og marmeladen ikke kan løbe ud. Prik det øverste lag med en gaffel. Sæt kagen i ovnen i cirka 25 minutter, indtil overfladen er gylden. Tag kagen ud og lad den køle helt af på en rist. Skær i passende stykker.

Glasuren er, som altid med glasur, flormelis og en lillebitte smule vand. Pisk det godt sammen, så til massen er tyktflydende og uden klumper. Dryp eventuelt lidt frugtfarve i, hvis du føler dig eventyrlysten. Du kan også gå planken ud med farvestrålende krymmel, der passer til dit valg af glasurfarve.

Disse snitter er meget søde! Sådan er det med hindbærsnitter, dog primært i kraft af glasuren. Claus Meyer har lavet en version uden glasur, hvor han strøer dejen med rørsukker, inden den kommer i ovnen. Det giver en knap så sød og lidt mere “voksen” sukker-coating, som er rigtig lækker. Så ved du det. Men der er altså ikke noget som farvet glasur, hvis man skal imponere nogle unger. Eller sine amerikanske venner.