Morgenboller

INGREDIENSER

  • 1/2 liter vand
  • 5-7 gram økologisk gær (svarer til en forvokset ært)
  • 1 tsk honning
  • 1 lille håndfuld flagesalt, for eksempel Maldon ( 8-10 gram)
  • 250 g durummel
  • 600 g hvedemel

I weekenden bager Katrine altid en eller anden version af disse boller til morgenmad. Når hun tager dem ud af ovnen, får de lige lov at køle af i fem-ti minutter og så bliver de smurt og spist med den fornøjelse, som kun friskbagt brød kan frembringe. De er i sig selv ganske enkle og ikke som sådan en bagerevolution. Det, der er godt ved dem, udover selvfølgelig smagen, er at de er så utroligt nemme og ingen tid tager, og derfor får man dem bagt.  Bageopskrifter, der involverer lange ælteritualer, fordeje og indviklede hæveprocesser, har det sjovt nok med at ryge nederst i bunken af “projekter til sommerferien”. Med dem her skal man bare lige huske at kaste en dej sammen, inden man går i seng aftenen før, så er weekend-morgenmaden hjemme.

FREMGANGSMÅDE

Opløs gæren i vand og rør derefter honning og salt ud i gærvæsken. Bland først durummel og så hvedemel i og rør, til al melet er vådt og dejen har konsistens som en god, fast havregrød. Hvis du føler for det, bliver dejen bestemt ikke ringere af at blive æltet igennem på en røremaskine, men du behøver det altså ikke. Dæk dejens overflade forsigtigt med køkkenfilm, helt nede at røre, så der ikke er luft imellem (så danner dejen ikke skorpe) og stil den køligt natten over. Helst i et fadebur/bryggers/kælder, hvor der er 8-10 grader, alternativt i køleskabet.

Næste morgen tændes ovnen på over/undervarme 250 grader. Dejen sættes med to skeer på en bagepapirsklædt bageplade (som gerne må have varmet med op i ovnen, hvis du synes du har tid til det) i gode bollestørrelser. Drys bollerne med lidt mel på toppen og bag dem i 15 minutters tid, til de er gyldne og siger “kom ind”, når du banker på dem. Lad dem køle af på en rist i fem-ti minutter og husk at slå melet af dem, før du serverer.

Spis den første halve lun og med tandsmør, så bliver det en god dag!